Flyttfirman flyttar vedspisen till Linköping!

En gammal vedspis lyfter och flyttar man inte så lätt. Jag har nyligen ärvt min mormors gamla hus och i det finns en väldigt stor och klumpig vedspis. Den har värmt hennes hus i alla år och hon har lagat mycket mat på. Saken är den att jag verkligen vill ha denna gamla spis i Linköping. Jag har hittat en flyttfirma som kan tänka sig hjälpa mig med detta. Behöver du hjälp av en flyttfirma i Linköping, flyttexperten.com.

Den första kaminen enligt historiska dokument byggdes av tegel och kakel i 1490 i Alsace, en del av Europa på gränsen mellan Frankrike och Tyskland. I Ryssland var spisarna så stora som 2,4 meter långa och innehöll så många som sex tjocka väggar med murade rökkanaler, placerad vid korsningen av väggar för att värma fyra rum på en gång.

Gjutjärn började tillverkas i Kina i det sjunde århundradet f.Kr. och i Europa under det elfte århundradet, men det användes inte i någon större utsträckning förrän på sjuttonhundratalet. Den första gjutjärnskaminen tillverkades i Lynn, Massachusetts, 1642. Tidiga gjutjärnseldstäder bestod av platta rektangulära plattor bultade eller nålas samman för att bilda en låda. Plattorna framställdes genom att hälla smält gjutjärn i formar gjorda av sand, denna metod används fortfarande idag.

År 1744, Benjamin Franklin uppfann en mer effektiv gjutjärnskamin som kallades Pennsylvania eldstad. Denna enhet kontrollerade flödet av varm luft så att röken från elden brann mer fullständigt, vilket resulterade i frisättning av mer värme. Denna design var mycket framgångsrik och används fortfarande idag. En mer komplicerad anordning uppfanns av Franklin 1786 men var inte lika framgångsrik, men dess utformning är föregångare för moderna gjutjärnskaminer, som bränner nästan alla röken från elden. Gjutjärnskaminer förblev mestadels oförändrade i grundutförandet i cirka 200 år.

Min spis är inte så stor som 2,4 meter men den är ganska tung. Flyttfirman kommer fixa flytten av den till Linköping galant, det är jag övertygad om!

Lämna ett svar